Zombies het land uit, Sinterklaas komt er aan!!

 • Geplaatst op
 • 0
Zombies het land uit, Sinterklaas komt er aan!!

Vol verwachting klopt ons hart!

Halloween is net achter de rug. Alle zombies, heksen, enge clowns, duivels en demonen zijn het land uit en maken plaats voor Sinterklaas en Zwarte Piet

Op 5 december is het in Nederland Sinterklaasavond (Pakjesavond). Men viert dan de 'verjaardag' van Sinterklaas en geeft elkaar uit naam van de Goedheiligman cadeautjes. Wij zijn gek op deze feestdag en hebben een aantal leuke feiten over Sinterklaas voor jou op een rijtje gezet! 

 

10 interessante feiten over Sinterklaas.

 1. Wie is Sinterklaas

  Sinterklaas werd geboren rond het jaar 280 in Demre (nu Turkije) met de naam Nicolaas van Myra. Hij werd christelijk opgevoed en was heel vriendelijk. Hij hielp veel mensen die hulp nodig hadden en werd op latere leeftijd bisschop. Sint Nicolaas staat bekend als de beschermheilige van kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden en schutspatroon van de zeelieden. Veel havensteden hebben Sint Nicolaas nu als beschermheilige. Het idee achter Sinterklaas is alle arme kinderen te helpen en hun cadeautjes te geven als ze zoet zijn geweest dat jaar.
 2. Viering Sinterklaas.   

  We vieren Sinterklaas op 5 december maar wist je dat het eigenlijk een hele trieste dag is? We vieren namelijk de sterfdag van Sinterklaas. Maar hij is gestorven op 6 december. Ik hoor je al denken: waarom vieren we het dan de vijfde? In het jaar 342, wanneer hij is gestorven, begon de volgende dag al om 7 uur ‘s avonds. 
 3. Is Sint Spaans of Turks?

  De Sint komt uit Turkije, dat is bekend, maar waarom ‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan’? De verklaring hiervoor is dat handelsschepen in de zestiende eeuw kostbare geschenken en lekkernijen vervoerden vanuit Spanje naar andere landen, waaronder Nederland. Op die manier deelt Sinterklaas nu ook cadeaus uit: hij komt uit Spanje met de stoomboot naar Nederland
 4. Spanje

  Dit weet denk ik iedereen, maar Sinterklaas kwam niet uit Spanje, maar uit Turkije. Waarom hij dan uit Spanje aankomt? Waarschijnlijk omdat er vroeger veel luxegoederen uit Spanje kwamen. Spanje was eigenlijk een soort Bijenkorf 1.0
 5. Eerste intocht

  Weet je dat de allereerste intocht van Sinterklaas in 1888 in Venray was. Nog zonder tv beelden!
 6. Amerigo

  Het paard van Sinterklaas heet pas sinds 1990 Amerigo. Ik kon me zelf trouwens ook niet herinneren dat hij een naam had. Volgens mij noemden wij hem als kind gewoon Schimmel. In 1990 werd het paard als politiepaard ingezet in het Sinterklaasverhaal op tv. In 2014 is Amerigo met pensioen gegaan, maar het paard van Sinterklaas heeft als eerbetoon die naam gehouden.
 7. Zwarte Pietenpak

  Waar komt het zwarte-pietenpak vandaan? Sint Nicolaas was een bisschop in Turkije en hij had persoonlijke dienaren, genaamd pages. De kleding die zwarte pieten dragen zijn typische zestiende-eeuwse kleding voor pages.
 8. De outfit van Sinterklaas

  Zoals je waarschijnlijk wel weet, draagt Sinterklaas een mijter, een mantel en een staf, omdat hij een katholieke bisschop is. Maar de goedheiligman heeft wel een bijzonder privilege, want hij is de enige waarvan de mijter en de mantel rood mogen zijn. Waarom? Omdat rood de kleur van liefde en liefdadigheid is. Een ander privilege dat de Sint heeft, is dat zijn staf een grotere krul heeft dan normale staffen. Ik dacht altijd dat zijn mantel de tabberd werd genoemd, maar dat is niet zo. De tabberd is de paarse rok die de Sinterbaas onder zijn mantel draagt.
 9. Speculaas en marsepein

  Deze lekkernijen waren vroeger liefdessnoepjes. Als een jongen verliefd was op een meisje, dan kreeg ze een figuur van speculaas of marsepein. Meestal een mannetje of een hartje. Maar als de liefde niet wederzijds was, dan mocht het meisje het figuur in tweeën breken. Hier komt ook de uitdrukken ‘iemand zijn hart breken’ vandaan.

  De vrouwelijke speculaas poppetjes staan symbool voor prostituees. Sinterklaas is namelijk niet alleen de beschermheer van kinderen, maar ook van de hoeren.

  Een taai taai pop gaf je alleen cadeau aan iemand die niet mocht. Het uitstrooien van snoepgoed staat symbool voor zaaien.

 10. Schoen zetten

  Vroeger werd de schoen niet thuis gezet, maar in de kerk. De opbrengst van de goodies in de schoenen werd aan de armen gegeven die het echt nodig hadden. De wortel en de tekening die in de schoen werd achtergelaten, was een offer voor goden om te laten zien dat je goed was geweest. Sinterklaas wordt nog wel eens paralel getrokken met Wodan. Een God uit de oudheid, hoewel Wodon rondreed op een paard met 8 benen!

 

Interessant om te weten toch?

Leuke feitjes om je voor te bereiden op alle vragen rond Sinterklaas! Voor leuke aankleding & versiering voor dit gezellige feest ben je natuurlijk bij ons aan het goede adres. Ook verkopen we Sinterklaas en Zwarte Piet kleding en Accessoires. 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
← Keer terug naar de backoffice    Nieuwe Collectie Versiering & Ballonnen Verbergen